Dyrkesesongen har endelig startet, og det er på tide å ta fatt på årets frøsorter, eller legge planer for dem, om du ikke allerede har gjort dette. Samtidig som det planlegges, er dette en perfekt tid for refleksjon, og å trekke lærdom fra fjorårets sesong.




Som en relativt fersk grønnsaksdyrker, så erkjenner jeg at tidvis kan læringskurven være relativt bratt. Derfor er jeg ganske tilgivende i forhold til egne forventninger. Er det en ting jeg har lært, så er det at ambisjonene mine er store, pågangsmotet er større, men denne tiden (klokka), den spiller ikke alltid på lag. Man kan ikke forvente at man skal kunne gjøre absolutt alt, eller å få til alt, spesielt ikke alt på en gang, og det har jeg lært meg å leve med. Så får du ikke til alle planene du setter for hagen din i år, så går det helt fint, det kommer alltids en ny sesong.
Det er lov til å feile, og det regner jeg med at jeg kommer til å gjøre i år også, og så blir det læring jeg tar med meg videre til neste sesong. Mitt beste råd for alle ferske grønnsaksdyrkere, er å ha tålmodiget og tilgivenhet ovenfor seg selv. Det er ikke så farlig om man ikke får til Chili og paprika på første forsøk, det er jo bare å prøve igjen.
Det er lov til å «jukse» litt også, det gjør jeg med god samvittighet. Kanskje sår jeg bitttelitt mer enn hva jeg behøver når jeg er i læringsfasen, for da får jeg prøvd ut hva som fungerer. Og eventuelt overskudd du måtte få, skal jo ikke kastes, det blir perfekte gaver å gi bort. Vet at jeg har verdsatt hver eneste lille stikling eller plante jeg har fått, og det er veldig koselig å tenke på at den har fått omsorg fra venner eller familie, og nå er det min tur til å overta jobben.
Nå er «dyrkerommet» ryddet og klart inne til første batch med såing, jeg kom dessverre ikke så tidlig i gang i år som i fjor. Men i fjor, så gjorde jeg «tabben» alle nybegynnere burde få erfare, jeg sådde altfor mye, det bugnet over, noe som var veldig gøy, men også veldig tidkrevende. Så i år, så blir det færre av hver sort, jeg kan jo skryte på meg å faktisk ha dyrket frem over 100 100/1000-tomat planter. Nesten litt flaut å si det høyt, det ble rene tomatjungelen inne, ute og overalt.
Fikk selvfølgelig gitt bort en hel haug, men det ble mye jobb, som tok tid vekk fra andre planter igjen. Skal skrive et eget innlegg om disse flotte tomatene ved en senere anledning. Men det jeg kan fortelle nå er at det startet med en liten boks spirer jeg fikk av min søster. Jeg hadde ikke hjerte til å kaste de spirenene som ikke ble brukt, så da pottet jeg like fullt om alle sammen. Og hvis du lurer, ja, jeg fikk kommentarer, og jeg har lært nå, jeg burde ha hørt og ikke tviholdt på alle sammen. Det er ikke nødvendig å ta vare på alle spirene, kun de sterkeste, men jeg er takknemlig for erfaringen det har gitt meg. Litt morsomt å tenke tilbake på.
Jeg har fortsatt igjen tørket chili fra i fjor, og jeg har absolutt ikke rukket å så de tidlig nok i år, men jeg skal prøve allikevel, det samme gjelder paprikaen og andre sorter. Selve kjøkkenhagen startet jeg på i midten av mai i fjor, så man kan si at jeg absolutt ikke kom tidlig nok i gang da, men det gikk på et vis likevel. Gleder meg til å fortelle, og å vise bilder av hvordan kjøkkenhagen ble til, men det får bli et eget innlegg.
Nå har jeg kastet meg ut i hagebloggverdenen (igjen), endelig ble jeg ferdig med nettsiden, det har vært et lite sideprosjekt, da jeg har laget nettsiden min selv. Målet var å bli ferdig før nyttår, men der kan man se, ting tar gjerne litt lenger tid enn planlagt. Tidsklemma den diskriminerer ingen. Så, skulle du oppleve at noe ikke fungerer, eller du har noen tips du vil dele, så setter jeg stor pris på tilbakemeldinger.
Har prøvd meg på å blogge tidligere, men det ble med tanken, dessverre. Jeg hadde heller ikke den samme kunnskapen da som nå, da var fokuset mer på blomster. Så, skulle du komme over noen gamle blomsterinnlegg osv, så er det rett og slett fordi jeg ikke har hatt hjerte til å slette dem. De ble skrevet med datteren, så jeg tenker å beholde dem. Det er også en fin påminnnelse om hvor langt jeg har kommet i dag, og hvor mye man kan lære på utrolig kort tid. Og enda mer er det å lære, innenfor dette feltet blir man aldri utlært, heldigvis.
Du vil også etter hvert få se noen kjøkkenhage-innlegg fra datteren min, Frida, da hun er interressert i kjøkkenhagen for ungdommen, noe som gleder mammahjertet stort. Her snakker vi fargerikt, fresht og «urbant» selv om vi bor på landet, så det blir kult!
Jeg kan ikke skryte på meg noen gartnerutdannelse, men, entusiasme og glede for faget har jeg stort av, og jeg tror man kan komme langt, bare viljen og interessen er der. Med hjertespirebloggen ønsker jeg å dele kjøkkenhage-reisen min «live» med deg, som en slags «levende dagbok», og forhåpentligvis er det noen tips og erfaringer fra bloggen som vil inspirere deg også. Om du orket å lese hele innlegget så langt, så tusen takk for det, og jeg ønsker deg et frodig 2024 år! ♥
6 Responses
Strålende, Toril! 🥰
Du er kjempeflink med dette, og det er gøy at du er så engasjert! Det var moro å se (og smake) i sommer, og jeg gleder meg til å se hva du/dere får til videre! Stor klem fra Tim
Tusen takk, kjære bror!🥰 Ja, det er ganske så moro, og må si at jeg koser meg enormt med dette, og ekstra hyggelig er det når man får dele interessen med familie og venner. Gleder meg masse til du kommer og spiser av hagen (igjen), og til å se deg snart igjen. Stor klem ❤️
Gratulerer med flott blogg🌱og fint startinnlegg! Gleder meg til å følge, i bilder og skrift!
S(t)å på🌱🌱🌱
Hilsen Catrine
Tusen takk, Catrine, for så hyggelig melding og gode ord!🥰 Det varmer!❤️
Lykke til med fin blogg. Blir artig å følge deg 😀
Hilsen Grethe
Tusen takk, Grethe, så koselig å høre!🥰❤️Har fått mange gode hagetips av deg, som antagelig kommer til å havne på bloggen, så selv tusen takk for inspirasjon!🥰