Hva ble med hjem?
Forrige helg så var det duket for årets hagemesse i Lillestrøm, og i år som i fjor, så la jeg som tusenvis av andre, turen dit denne helgen. I år så kunne messen skilte med utallige utstillere, og mange spennende foredragsholdere innenfor forskjellige arenaer, som f.eks. Finn Schjøll, beskjæring av frukttrær fra Hageselskapet, fuglene i hagen fra Birdlife, med mer.
Og av alle de tusen besøkende, i år som i fjor også, så møtte jeg på de hyggelige naboene vi har, det var koselig. Der er nabokona, Florence, utrolig dyktig med blomster, så det er inspirerende. Møtte også på dyktige Axel Wiig, som driver Axel Wiig blomsterforretning og handelsgartneri. Så tar du turen innom Mysen denne sommeren, så vil du finne mye flott i begge hans lokaler, både i blomsterforretningen og gartneriet.
Uansett, over til hva som ble med hjem fra hagemessen. Vel, jeg lovet meg selv å ikke gå helt «i frø» å handle for mye, og jeg følte at jeg klarte å overholde det løftet ovenfor meg selv. Selv om messen hadde mye å by på innenfor frø, utstyr, krims og krams, så falt jeg ikke for alle fristelsene messen hadde å by på.
Det som derimot ble med hjem var ifølge meg selv, litt artige greier, som en spennende flerårig økologisk urt – Cola-plante Abrodd og blå poteter – Blå kongo. En tomatplante som heter rødhetta fant også veien hjem, sammen med en melduggresistent tomatplante. Under kan du lese om egenskapene til hver og en plante.
Abrodd - Cola-plante - Økologisk urt

Dette er en flerårig urt, noe som er et pluss i boka mi. Jo lenger levetid en plante har, jo bedre er det. En plante som lever lenger er mer økonomisk, da de ikke trenger å plantes på nytt hvert år, osv. Fordeler ved flerårige planter og stauder får bli et eget innlegg senere. Som man kan lese, så står det at den har en søt fruktaktig duft som minner om Cola, og dette stemmer. Dette var en av grunnene til at den ble med hjem, fordi det faktisk duftet Cola av planten, noe datteren syntes var morsomt.
Urten blir ca. 60 cm høy, og kan brukes i teer eller andre drikker. Det var grunn nummer 2 til at den ble med hjem, at den kan brukes i te, så det blir spennende. Den kan også brukes som potpurri, og det er en gammel medisinplante. Prøvde å finne litt mer informasjon om planten fra de Haes Gartneri, men fant ikke planten, enda jeg kjøpte den derfra på messen. Men, jeg ser fra mine Google søk at den kan fint overleve frost, den kan også brukes i matlaging til f.eks. til stekt kjøtt, samt at den ikke bør brukes i for store mengder.
Blå kongo - Blå poteter


Blå Kongo, eller kjent som Blåpotet, en eksotisk sort, som er rar og artig på samme tid. Var så heldig å komme over en stand på messen som solgte settepoteter, så da ble det med en liten pose med settepoteter hjem. Jeg har hørt og lest en del om denne poteten, men, jeg har aldri prøvd denne typen før, så det skal bli spennende.
Groene er blå/lilla i fargen, og skallet ser temmelig grå/brunt ut med litt mørke flekker. Bildene er tatt fra det lille planterommet mitt, hvor disse ligger nå til lysgroing før de skal settes i jorden ute. Om jeg husker riktig, så kjøpte jeg disse fra Hagemo Planter Gård og Gartneri. Disse settepotene er som regel litt kostbare i innkjøp, men jeg tror de hadde messepris, for det var ikke mye jeg betalte for mine. Det kan være et godt tips dersom du ønsker å gjøre kupp før sesongen setter i gang, så er hagemessen et fint sted å få tak i kuriositeter til en rimelig penge, som i dette tilfellet.
Nå blir dette første sesongen med Blå Kongo poteter, så jeg har foreløpig ikke noe bilde av hvordan de ser ut inni, eller noen preferanser, så det gleder jeg meg til å dele når den tid kommer. Men, noe av informasjonen man kan finne om denne poteten, er at potetene blir melne ved koking. Potetkjøttet blir blå/lilla i fargen, og har et flott krakelert uttrykk. Googler du Blå Kongo potet så får du opp mange forskjellige bilder, som viser den intense fargen på poteten og potetkjøttet.
Dette er virkelig en potet for spesielle anledninger, men om den er særlig god, det vet jeg ikke ennå. Poteten setter garantert fart på samtalen rundt middagsbordet dersom man serverer en blå potetsalat, blå potetmos, eller om den spises som vanlig potet. Poteten er rik på antioksidanter som man finner i blåbær, sort ris eller blå druer. Det blir spennende å prøve denne varianten, å se om den lever opp til ryktet sitt. Hvis du har erfaring med Blå Kongo, så del gjerne med meg i kommentarfeltet under.
Rødhetta - en busktomat som ikke trenger å tyves

Ifølge de Haes Gartneri, så er busktomaten Rødhetta muligens den beste busktomaten. Det er sikkert delte meninger og erfaringer om dette, men det blir artig å prøve denne. Denne påstanden kan kanskje komme av at tomatplanten ikke trenger å tyves, noe som er tidsbesparende. Tyver er sideskuddene som vokser i bladfestene ved stammen.
Denne tomaten skal utvikle seg harmonisk og blir ikke for tett i bladverket, selv om den ikke må tyves. Det blir middels store tomater som er fine og runde i formen, med klassisk god smak, ifølge de Haes Gartneri. Tomatplanten blir mellom 50-80 cm høy. Siden dette er en busktomat og den ikke blir særlig høy, så kan denne fint dyrkes i krukke eller potte på balkongen eller terrassen.
Som med andre planter, så må denne også tilvennes sollyset før den plantes ut, dette kalles også for herding. Dette gjør man for at plantene ikke skal bli brent, tenk det, planter kan også bli solbrente slik som oss. Planter som blir solbrente, de får gjerne lyse flekker som er gråhvite i fargen. Disse bladene vil aldri bli fine igjen, så disse kan du fint fjerne, så planten ikke bruker mye energi på de ødelagte bladene. Skal ha et eget innlegg om dette senere. Det blir uansett spennende å se om planten holder det de lover.
Melduggresistent tomatplante - Pasta/Roma, Black Plum

Denne fikk også plass i bilen hjem fra hagemessen, utelukkende fordi det var fristende å kjøpe en tomatplante som var melduggresistent, samt at jeg falt for fargen. Dyp mahognifarget, den blir vakker i salaten, sikkert en grunn til at den kalles for Black Plum. Artig er det at den kan brukes til så mye forskjellig. Når man tenker tomat, så kan man fort tenke at det kun finnes to sorter, de «små», som i cherrytomater, og de «vanlige» tomatene, som man typisk får kjøpt i løsvekt på butikken.
Vel, det finnes et hav av forskjellige sorter, alle har de forskjellig smak og utseende. Ikke bare er tomatene forskjellige, men det er også egenskapene til planten. Noen tomatplanter må bindes opp, tyves og stelles, mens andre foretrekker å stå i fred, uten annet stell enn vanning. Enkelte tomatsorter må stå i drivhus. Enkelte er små busktomater som trives i potter, og så har du den typen jeg er veldig glad i, det er frilandstomaten, den klarer seg godt selv ute, pluss i boka er at det er veldig dekorativt.
Så, hvis man tror at alle tomater smaker som de som du finner på butikken, da tar man klekkelig feil. Enkelte tomater man dyrker selv er så søte som sukkertøy, og så har du dem som er fryktelig beske og melne i smaken, det er et hav av varianter. Jeg kan trygt si at ikke alle tomater er like gode når de spises rå, men de fleste får en søtaktig og fyldig smak ved varmebehandling. Min erfaring er at jo lenger du koker en tomat, jo søtere blir den i smak. Så har man litt tid på kjøkkenet når man lager f.eks. pastasaus, og man lar tomatsausen få putre en god stund, da er det unødvendig å tilsette søtning av sausen, og det smaker helt nydelig. Kan definitivt ikke sammenliknes med ferdig tomatsaus kjøpt på glass.
Uansett, tilbake til denne varianten, denne er visstnok en gammel russisk sort ifølge plansjen, og de skal være veldig velsmakende. Blir spennende å se når høsten nærmer seg, når det er mye fukt ute, om tomatplanten lever opp til løftet sitt ved å være melduggresistent. Denne ble også kjøpt igjennom de Haes Gartneri.
Forhåpentligvis så lykkes jeg med videre dyrking av innkjøpene, så jeg krysser fingrene for at ingen av plantene tar kvelden, i såfall, så er det lærdom i det også.
Vet du om noen flotte gartnerier eller hagesentre man bør legge turen innom denne våren? Eller grønne marked? Del gjerne med meg i kommantarfeltet under, det blir jeg takknemlig for. ♥