Uansett om du har stor eller liten plass til rådighet, så er hydroponisk dyrking en ideell løsning, om du ikke ønsker å styre med jord og hyppig vanning. Her kan grønnsakene og plantene trives, og klare seg helt fint over lengre perioder med minimal innsats og tilsyn. Og ikke minst, med hydroponisk dyrking, så kan du ha tilgang til ferske grønnsaker året rundt, og jeg snakker av erfaring. I dette innlegget deler jeg min erfaring med hydroponisk dyrking i Harvy.
NB! Dette er ikke et sponset innlegg, kun ren og kjær entusiasme for hydroponisk dyrking.

Så hva er egentlig hydroponisk dyrking?
Ordet «hydro» kommer fra gresk og betyr vann, og ordet «ponos» betyr arbeid, så egentlig betyr det «vannarbeid». Og, det er akkurat det man gjør, man dyrker planter i vann, i stedet for jord, så derfor blir det ikke så mye vanning og stell som kreves. I tillegg til vann, så vil man trenge frø, lys, plugger og næring. Det er viktig at man tilsetter næring i vannet, så plantene får mat. Det samme gjelder når man dyrker i jord, man gjødsler jorden slik at plantene får nok næring.
Hydroponisk dyrking og plantelys
Du kan helt fint dyrke året rundt med hydroponi, men i de mørkeste periodene vi har her i Norge, så vil det bli nødvendig med ekstra plantelys. Hvis man ikke synes lange plantelys-lister ser estetisk pent ut, så kan man helt fint bruke en hvilken som helst lampeskjerm, pendel, stålampe, osv, så lenge du har et plantelys (pære, list eller bånd). Disse plantelysene kan man få kjøpt i flere butikker, blant annet på Clas Ohlson og Plantasjen. Plantelys-lister kommer i forskjellige lengder, noe som gjør det fint å kunne tilpasse etter behov. Det samme gjelder pærer, de finnes også i forskjellige størrelser.
En av de jeg har, som du også ser i bildet under, er denne: Nelson Garden LED plantelys 23W med adapter. Denne får man også kjøpt på Plantasjen og andre steder. Prisen er nokså stiv, men, det finnes også rimeligere varianter på markedet. Heldigvis, så er det ofte salg, og det har jeg benyttet meg av. Følger man litt med, så kan man fort gjøre et kupp, både på plantelys og Harvy startpakkesettet. Dette plantelyset er jeg veldig fornøyd med, det er en smal list, tar ikke stor plass, den er ikke tung (kjekt å tenke på med tanke på oppheng), lyset er ikke altfor grelt (plantelys gir ikke akkurat det koseligste lyset), og den gjør nytten for plantene, som er det viktigste.

Dersom du velger å bruke plantelys/vekstlys, så er det viktig å huske på å gi plantene litt hvile innimellom, de trenger faktisk søvn de også. Av den grunn, så bør ikke lyset stå på døgnet rundt. Skal gå mer i dybden på plantelys/vekstlys i et eget innlegg senere. En grei huskeregel er mellom 8-10 timer med plantelys i døgnet i vinterperioden. Noe lenger tid dersom du har stiklinger og frø som du har sådd, da kan du fint ha på plantelyset litt lenger ca. 12 – 16 timer.
Bruker du plantelys riktig, så får man sterkere planter. Man kan kanskje tenke at det er logisk å gi plantene veldig sterkt lys, så lenge som mulig, men det er ikke tilfelle. Er plantelyset veldig sterkt, så kan man redusere tiden med lys. Har du svakt plantelys, så kan belysningstiden økes. Nå som man har våren rett rundt hjørnet, så fungerer vinduskarmen helt fint.

Velg riktig oppheng til plantelyset
Det finnes mange forskjellige typer plantelys, og oppheng for disse. Til den jeg har i kjøkkenvinduet, så har jeg brukt en krok i taket, og en tynn kjetting, slik at jeg kan øke høyden på lyset etter hvert som plantene vokser seg til. Det finnes også eget oppheng til lyslistene man også kan få kjøpt, det har jeg på det lille planterommet mitt, men det er veldig fremtredende, og ikke veldig pent å se på. Derfor har jeg valgt å ikke ha dette i kjøkkenvinduet, siden det er mer synlig. Jeg hadde tidligere et oppheng med sugekopper, som man festet til vinduet, det så veldig fint ut i starten, men det fungerte relativt dårlig.
Stadig vekk kunne jeg høre høye dunk fra kjøkkenet, og da hadde hele opphenget falt ned. Opphenget ser veldig fint ut på pakken, og så lenge det henger trygt på plass ser det fint ut, men hos meg ville det dessverre ikke fungere. Men, det er ikke dermed sagt at det ikke vil fungere hos deg. Mulig årsak til at det ikke fungerte hos meg, tror jeg skyldtes varmeutviklingen i vinduet fra solen. Så fort det ble litt varme i glasset, så slapp sugekoppene taket. Det er en smule kjedelig å oppleve at opphenget deiser ned og knekker alle plantene som vokser i Harvy’n under. Vel, det er uansett bare å prøve seg frem med hva som fungerer for deg, det er ikke alt som må kjøpes, mye kan man lage selv.

Timer til plantelys - tidsstyring
Dersom man ikke ønsker å gå til innkjøp av plantelys, så er man helt avhengig av lys fra vinduet, og dette lyset får man gjerne fra rundt mars måned til september, da har det blitt mye lysere ute. Jeg har prøvd begge deler, med og uten plantelys, og uten plantelys i de mørkeste månedene vi har her, var ikke særlig suksess. Korianderplantene jeg hadde i Harvy’n min da visnet til sammenlikning med dem som stod under plantelys. Fordelen om du har plantelys, er at du kan sette hydroponi-boksen hvor som helst, da er du ikke avhengig av vinduet.
Heldigvis, så finnes det døgntimer som man kan koble til plantelyset, slik at lyset slår seg av og på selv etter angitt tidspunkt. På den måten så bruker man ikke mer strøm enn nødvendig, plantene får ikke mer lys enn hva de trenger, og det er en ting mindre å tenke på. Den jeg har er fra biltema, og koster ikke all verden, tror den ligger på rundt 80kr, pluss, det er 2 stk. i pakken. Du finner den her: Døgntimer

Fordeler med hydroponisk dyrking
Husker godt første gangen jeg startet med hydroponisk dyrking, det var med Harvy startsettet. Jeg var så spent, og ønsket at det skulle spire og vokse store salater med en eneste gang. Men, det tar faktisk bittelitt tid fra man har startet, til det begynner å spire, ca 1-2 uker. Men, når det først har begynt å spire, da vokser det fort, og plutselig har du salat og urter i lang tid fremover.
Det er mange fordeler ved å dyrke med hydroponi, man trenger ikke lenger å kjøpe urter og salat fra butikken, dermed har man spart litt penger, og kanskje en kjøretur mindre for de som bor lenger unna butikken. Det å ha f.eks. salat lett tilgjengelig gjør at man spiser salat oftere, enn hva man ellers ville gjort, noe som er bra for kroppen. Det er også ganske så dekorativt med alt det grønne i vinduskarmen. Med hydroponi kan man dyrke mange forskjellige grønne bladplanter og urter, f.eks. basilikum, forskjellige typer salat, koriander, bladbete, chili, persille, kål, til og med tomater.

Hva følger med i Harvy startsettet fra Nelson Garden
I Harvy startsettet jeg har, så følger det med en liten flaske næring, som er spesielt tilpasset hydroponisk dyrking. Det følger med 6 pluggkurver (de hvite), og det følger med 6 planteplugger. Disse pluggene er tilsatt frø, så det kan være lurt å se på pakken hvis du vil vite hvilke frø du får med om du ønsker å dyrke noe annet. Typiske frø som følger med i pluggene er salat og basilikumfrø. Dessverre så har jeg opplevd at det ikke spirte i enkelte av pluggene, to ganger har dette skjedd, selv om det skulle følge med frø. Plugger og annet tilleggsutstyr får man også kjøpt seperat.
Heldigvis så er det null problem å ta oppi frø selv, og da får du akkurat det du selv ønsker. Pluggkurvene tar man vare på, disse kan brukes om og om igjen. Men når du går til innkjøp av flere plugger, så vil jeg anbefale å kjøpe de uten frø. Da kan du ta så hvilke frø du vil selv, du styrer mengden med frø, noe som gir bedre grunnlag for spiring. En frøpose med salat varer i lang tid, da den har uuutrolig mange frø, og i en plugg så trengs det knapt 4 frø.

Bruk dine egne frø når du dyrker hydroponisk
I år, så er det datteren min Frida som har stått for den hydroponiske dyrkingen, og sammen har vi valgt ut forskjellige frø vi tenker kan være artig å prøve ut. Lollo Rossa fra Nelson Garden har vi prøvd før med suksess, så den blir med nå også. De andre som du ser på bildet er; New Red Fire, Red Salat bowl, Ruccola, Plezir og Vit fra Nelson Garden.
Det finnes utrolig mange andre merker på markedet også, og jeg har fra mange forskjellige, men disse var tilfeldigvis fra samme merkevare. Et godt råd for å huske hva du har sådd, og siden merkepinner vil bli trangt i den lille pluggen, så fungerer maskeringsteip ypperlig. Her har vi passet på å skrive navn på de forskjellige, og plassert riktig i forhold til hva som er sådd på Harvyboksen. Vi vet ikke på forhånd om det vi har sådd blir en suksess, men uansett er det gøy å følge med på.
Det er tre uker siden disse ble sådd, og alt spirer og gror som det skal, bortsett fra Rucculaen, den er ganske så treg. Vi gir den en sjanse og ser hvordan den kommer seg om en ukes tid, men har det ikke skjedd stort innen da, så bare bytter vi ut frøene med noe annet. Og da har vi også lært hva som fungerer, det er en bonus. Disse står på det lille dyrkerommet jeg har, og også under plantelys som de på kjøkkenet. Om litt så kan disse høstes, det ferdige resulatet blir et eget innlegg.


Forskjellige hydroponiske metoder
Det finnes forskjellige metoder med hydroponisk dyrking, jeg bruker Harvy, som er et veldig enkelt system. Det finnes mange forskjellige spennende systemer, men de har jeg ikke prøvd enda. Det finnes dem som gir automatisk næring, og vann, hvor alt skjer av seg selv, AUK er en metode. Den er helautomatisk, men kostbar i forhold til Harvy.
En dag ønsker jeg å prøve AUK, det hadde vært veldig gøy, men inntil videre så får Harvy duge, og det fungerer veldig fint. Har du liten plass er dette en fantastisk mulighet til å dyrke inne hele året, da Harvy også kommer i forskjellige størrelser. Det tar minimalt med plass, og krever utrolig lite stell, så det er bare å nyte det som kommer opp.
Dette er bare toppen av isberget når det kommer til hydroponi, det er så mange forskjellige måter å gjøre dette på. En annen spennende, og mindre kostbar måte å gjøre dette på er kalt «Kratky-metoden», som også bruker hydroponisk teknikk. Denne metoden krever lite utstyr, du kan bruke et syltetøyglass, eller annet gjenbruk du har stående, men mer detaljer om dette får bli i et annet innlegg.

Gå ikke tom for salat og urter ved å overlappe
En måte å dyrke på, er å overlappe. Bruker du denne metoden, så går du aldri tom for salat og urter, men det forutsetter at du har flere Harvyer, men det holder helt fint å ha to stykker. Du dyrker i en, og så fort det har begynt å vokse seg til, så begynner du med nummer to, på den måten når plantene i Harvy 1 har begynt å bli på hell (visne), så står den andre klar (Harvy 2) til å ta over, man lager seg en syklus, slik at de overlapper hverandre.

Har du erfaringer med hydroponisk dyrking? Hvis så, del gjerne dine tips og triks og erfaringer med meg i kommentarfeltet.
Håper du ble inspirert til å prøve å dyrke med vann du også! 💙